Het Bruto Lokale Geluk van Borger-Odoorn

Bewoners, bezoekers en ook de lezers van mijn boek ‘Verlichting In Business’ weten het al lang; Borger-Odoorn, de gemeente waar het hoofdkantoor van Ontdrenthen is gevestigd, is één van de mooiste plekjes van Nederland. En  vanaf nu is dat ook officieel. Niet alleen komt de Drentse heuvelruggemeente binnenkort op de lijst van werelderfgoed gebieden van Unesco, maar onlangs werd ook het prestigieuze Cittaslow keurmerk in de wacht gesleept

De goede verstaander weet bij het horen van de term slow genoeg. Slow is een term afkomstig van Carlo Petrini, die een aantal jaren geleden de slowfood beweging oprichtte; een eco gastronomische beweging die in opstand kwam tegen het uniforme, jachtige, haastige, oppervlakkige en ongeduldige karakter van het turbokapitalisme. Met fastfood als hét verwerpelijke symbool. Volgens Petrini was en is fast een groot gevaar voor de volksgezondheid. Als vaccin stelt Petrini voor om een nieuwe relatie tussen economie, ecologie en ethiek te bewerkstelligen met een herwaardering van biodiversiteit, ambachtelijkheid en lokaliteit. Slow gaat dus niet over langzaam. Slow is veel meer dan alleen kwestie van tempo. Slow gaat over een natuurlijke tempo en een menselijke maat.

Borger-Odoorn is met de titel Cittslow toegelaten tot de kleine elite van internationale gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die  hoog scoren op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, biodiversiteit, ambachtelijkheid, gastvrijheid en cultuurhistorie. Stuk voor stuk zaken die geacht worden de kwaliteit van leven positief te beïnvloeden. En uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat dit het geval is. Het leven is goed in het Drentse land.

Het is interessant om te zien dat het heugelijke feit van de Cittaslow verkiezing niet of nauwelijks in het nieuws is geweest. Dit terwijl tegelijkertijd de slechte score van Drentse gemeenten in een onderzoek van tijdschrift Elsevier naar de leefbaarheid van Nederlndse gemeenten, ruime aandacht heeft gekregen in de regionale en vaderlandse pers. Blijkbaar heeft men nog niet door dat de visie van Elsevier volledig achterhaald is en dat langzaam het nieuwe snel is. Slow is anno 2010 met slowfood, slow travel, slow fashion, slow management en dus ook met slow cities niet meer weg te denken uit de (inter)nationale maatschappij en markt. Op vele gebieden is er een significante ruk van kwantiteit naar kwaliteit gaande. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat het niet gaat om de snelste maar de beste.

Dus beste Elsevier; de beste gemeente is niet de gemeente met de grootste kwantiteit aan voorzieningen, maar de gemeente met de grootste kwaliteit van leven. De beste gemeente is de gemeente met de juiste omstandigheden om een goed leven te leiden. En beste Elsevier; bewoners worden niet gelukkiger door de beschikbaarheid en bereikbaarheid van voorzieningen. Bewoners worden gelukkiger van een sterk gemeenschapsgevoel en de nabijheid van natuur en de cultuur. En beste Elsevier; het welvaartsniveau van een gemeente is niet hetzelfde als het welzijnsniveau. Er zit echt een wéreld van verschil tussen het Bruto Lokale Product en Bruto Lokale Geluk.

En dat Bruto Lokale Geluk is preciés waarin Borger Odoorn, net als de andere verkozen Cittaslow’s, excelleert. En dus is eigenlijk niet zozeer het Cittaslow keurmerk, maar vooral de slechte score in het Elsevier onderzoek een geuzentitel. In tegenstelling tot wat men dus denkt lopen we niet achter in Drenthe. We lopen voorop! In het juiste tempo....

Reacties   

 
#4 Het Bruto Lokale Geluk van Borger-OdoornGuest 20-08-2014 12:59
Hello colleagues, nice piece of writing and fastidious arguments commented at this place,
I am truly enjoying by these.

My web blog :: kamagra oral jelly - Wendell: http://www.kamagraoraljellyfrance.com
-
Citeer
 
 
#3 RE: Het Bruto Lokale Geluk van Borger-Odoorn.Jurgen 07-10-2010 09:27
Van het grote gaan
naar aandacht
Van kwantiteit naar kwaliteit.
Een mooie ontwikkeling.

Laat deze ontwikkeling zich
als een olievlek uitbreiden
over de rest van de omgeving
Nederland en verder.
Citeer
 
 
#2 RE: Het Bruto Lokale Geluk van Borger-Odoorn.cor 06-10-2010 13:19
Goed idee om Borger/Odoorn nu op de kaart te zetten Kees. Daar heb ik wel wat gedachten over :-)
Citeer
 
 
#1 citta slowLeontine Hulscher 06-10-2010 08:12
Mooi stuk Kees! En het is geweldig dat BO dit predikaat gekregen heeft. Nu nog iets leuks mee doen hier! Lokale produkten kunnen nog veel beter worden gepromoot. Ik het een citta slow meneer getipt dat het leuk zou zijn de inwoners van BO te betrekken bij Citta Slow. Ik hoop dat ze dat doen, lijkt me leuk om mee te denken... Wel jammer dat het woord zo gek uitgesproken wordt, maarja ik ben dan ook een tut met taal en hou nogal van de Italiaanse... (citta=tsjiettà )
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen