De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.

In mei had ik het voorrecht om als gast van KPMG’s Jessica Manh aanwezig te zijn op het Wings for Rio+20 congres in DenHaag; een bijzondere bijeenkomt in het teken van ‘a call for conscious collective action from leaders in business, society and spirituality’.

 

Ik heb die dag vele mooie mensen ontmoet, vele mooie verhalen gehoord die even mooie woorden werden verpakt en vele mooie idealen en intenties, de revue horen passeren. Er was echter één – klein - voorval wat op mijn netvlies is getekend. Als onderdeel van het congres was een verzameling internationale, geestelijke leiders op één podium samengebracht. Om een interreligieuze verklaring op te stellen die dan tijdens de – toen nog aanstaande – klimaattop in Rio aan wereldleiders zou worden aangeboden. Op zich al uniek en bijzonder, maar het échte kippenvelmoment kwam toen de moderator aan de Maori elder Pauline Tangiora vroeg wat haar grootste wens was voor de Rio klimaattop. Pauline Tangiora antwoordde: ‘I wish that - during the summit in Rio - we will not kill the streetkids of Rio, who are so desperate and hungry, that they try to break in the hotels we’re staying in’.

Het werd na deze aanklacht merkbaar, voelbaar ongemakkelijk in de zaal. Waarheid en wijsheid hebben de neiging hard aan te komen. Persoonlijk vind ik dat de hele essentie van maatschappelijk mededogen besloten zit in deze ene opmerking. De wereld van duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en sociaal ondernemerschap waarin ik veelvuldig verkeer, is nogal vergeven van mensen met grote idealen en grote plannen die met even grote woorden geformuleerd worden. Op zich logisch, want ook de maatschappelijke problematiek waar we mee te maken hebben is groot. Maar in dat grote schuilt een gevaar. Groot maakt zaken namelijk afstandelijk, algemeen en abstract. Over grote zaken kun je eindeloos wikken en wegen, discussiëren en overleggen; waarmee er dus feitelijk gezien niets gebeurt. Er ontstaat zo geen vaardige actie; Upaya zoals dat in het boeddhisme wordt genoemd. Doen wat écht constructief en heilzaam is. Doen wat écht werkt. Ik kom nogal eens wereldverbeteraars tegen; mensen die mij zonder blikken of blozen hun plannen presenteren waarin ze schetsen hoe zij - hoogstpersoonlijk – de mensheid gaan redden en/of de wereld gaan verbeteren. Er is natuurlijk niks mis met een stevige portie ambitie en optimisme, maar de realiteit is weerbarstig. Je kunt de mensheid helemaal niet redden of de wereld verbeteren. Dé wereld, dé mensheid bestaan helemaal niet. Het verbeteren en/of redden zijn daarmee volstrekt onrealistische – en dus onzinnige – pogingen. Een illusie; op voorhand gedoemd te mislukken, en daarmee dus eigenlijk een brevet van onvermogen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook zelf vól in deze valkuil van het ego ben gestapt. Ik heb lang gedacht dat mijn maatschappelijke mededogen alleen tot zijn recht kon laten komen als ik als marketing/managementadviseur voor grote, (inter)nationale bedrijven aan grote, (inter)nationale projecten kon werken. Uitzonderingen daargelaten, is het echter een feit dat grote veranderingen bij grote bedrijven uiterst schaars zijn én dat deze uiterst langzaam en moeilijk plaatsvinden. Er valt dus eigenlijk veel meer eer te behalen bij kleinere bedrijven. Daar wordt veel vaker en sneller écht verschil gemaakt. Ik werk nog steeds veel voor/met grote (intern)nationale bedrijven, maar staar me daar al lang niet meer blind op. Ik heb namelijk leren beseffen dat alleen de mate van maatschappelijk meedogende impact die door een bedrijf wordt gerealiseerd, écht telt.  

Wie zijn of haar maatschappelijke mededogen wil activeren, kan dingen dus beter zo klein en dichtbij mogelijk maken. Het is effectiever én waardevoller om in het klein grote veranderingen, te bewerkstelligen, dan in het groot kleine veranderingen. Dé mensheid of dé wereld kun je weliswaar nooit op straat tegenkomen, maar één enkel mens of enkele mensen wel. En voor die ene of enkele mensen kun je als één mens of enkele mensen een wereld van verschil maken. Het is een miljoen maal impactvoller – en dus belangrijker - om je mededogen te tonen aan één mens, dan één droom te hebben over mededogen voor een miljoen mensen. Zelfs ’s werelds grootste en meest legendarische weldoeners opereerden microscopisch. De grootste kracht van iemand als Moeder Theresa was dat ze in staat was om haar onmetelijke liefde op individuele kinderen te richten. Moeder Theresa wist het – kortom - klein te houden. Door maatschappelijke problematiek zo menselijk mogelijk te maken, komt ons aangeboren vermogen tot liefdevolle vriendelijkheid en mededogen tot volle wasdom. Het probleem krijgt letterlijk een gezicht wat we aan kunnen kijken en waarin we ons kunnen verplaatsen.

Er is een ontroerend boeddhistisch verhaaltje dat het microscopische principe van maatschappelijk mededogen verwoordt. Voordat de Boeddha als mens reïncarneerde, was hij een papegaai die in een groot bos leefde; zo gaat het verhaal. Op een dag breekt er een felle bosbrand uit. Het bos staat in lichterlaaie en wordt bedreigd. Alle beesten vluchten, maar niet de papegaai. Zonder enige twijfel vliegt hij naar het andere kant van het bos waar zich een meer bevindt. De papegaai stort zich naar beneden om welgeteld één minuscuul druppeltje water in zijn snaveltje op te vangen. Daarmee vliegt hij terug naar het vuur en begint hiermee te blussen. De andere beesten slaan dit schouwspel gade en schreeuwen naar de papegaai dat hij moet vluchten omdat het te gevaarlijk is, en omdat je een bosbrand onmogelijk kunt blussen met minuscule druppeltjes water. Maar de papegaai gaat onverschrokken door. Waarom? Omdat het diep van binnen voelt dat het dit moet doen. Deze kleine - en op het eerste gezicht onbetekenende - daad is alles wat de papegaai kan doen. En dat is alles wat telt: doen wat mogelijk is. Doen wat écht verschil maakt. Die ene druppel is een druppel op een gloeiende plaat, maar het is een concrete druppel die het grootst mogelijke verschil maakt. De papegaai kan wel uitgebreid na gaan denken over grotere maatregelen of uitgebreid in gesprek gaan met de andere dieren, om te kijken of er een grootschalige operatie mogelijk is, maar dan is in de tussentijd het hele bos in vlammen opgegaan. Het verhaal neemt overigens tenslotte een verrassende wending, als een reusachtige adelaar - die ook in het bos woont - hoort en ziet wat de piepkleine papegaai doet en raakt hier zo van geëmotioneerd dat hij in huilen uitbarst. Hierbij vloeien zo veel tranen dat de brand uiteindelijk geblust wordt en het bos gespaard. Goede initiatieven krijgen vanzelf navolging. Met alle positieve gevolgen van dien!

Wil je de wereld gelukkig maken? Begin dan eerst in je eigen hoofd. Als je niet weet hoe je jezelf gelukkig moet maken, kun je ook een ander niet gelukkig maken. Is dat je gelukt, richt je dan op je huis. Maak eerst maar eens een écht verschil in je gezin en familie. Veroorzaak daar eerst maar eens écht geluk. Is je dat gelukt? Richt je daarna pas op je straat, pas daarna je wijk, pas daarna je stad. Enzovoort. De kunst van maatschappelijk mededogen is om het grote in het kleine tot leven te brengen. Geen grote beloften maar kleine bewijzen! Geen grootse plannen inzake klimaatverandering en milieuvervuiling, maar het – met mededogen – in bescherming nemen van de straatkinderen van Rio…  

Reacties   

 
#16 De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.Guest 21-12-2014 15:39
My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the expenses.
But he's tryiong none the less. I've been using WordPress
on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
I have heard very good things about blogengine.net.
Is there a way I can import all my wordpress posts
into it? Any kind of help would be greatly appreciated!


My web page - relogio diesel: http://anemonia.freehostia.com/index.php?title=The_History_Of_Citizen_Watches
Citeer
 
 
#15 De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.Guest 09-12-2014 05:43
I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
Is this a paid theme or did you modify it yourself?
Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a nice blog like this one today.my web blog - smartphone motorola dual chip: http://wiki.redlibre.cl/index.php/Usuario_discusi%C3%B3n:DeneseD27mihayz
Citeer
 
 
#14 De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.Guest 13-11-2014 06:19
I'm extremely pleased to uncover this great site. I need to to thank you for your time due
to this wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you book marked to see new
information on your blog.

Have a look at my web blog - super affiliate secrets exposes: http://www.superaffiliatesecretsexposed.com/
Citeer
 
 
#13 De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.Guest 25-10-2014 23:29
In that release Anonymous statements to have disabled some Swedish
government or affiliate websites, and it is targeting others in actions that were dubbed Operation Pirate Bay (#Op -
Pirate - Bay) and Operation PRQ (#Op - PRQ). You'll in addition need the
login credentials that is provided after you sign up. Today,
Barataria Bay is acknowledged for its shrimp industry and oil deposits.Also visit my web-site - website: http://proxytpb.nl/
Citeer
 
 
#12 coach, counsellor,trai nerjacqueline van zeist 03-10-2012 12:43
Dank voor het verwoorden wat vaker verwoord mag worden.

Heerlijk om te lezen, een bemoediging voor de ziel.
Citeer
 
 
#11 Zijnsgeorientee rd begeleiderAnne-Riet de Boer 21-09-2012 22:48
Prachtig, Kees, wederom veel dank voor deze inspiratie en motivatie en stimulatie!
Citeer
 
 
#10 Het enige wat je kan veranderen is je eigen bewustzijnGreet Dom 21-09-2012 10:14
Dank je Kees voor het delen van je inzichten over klein en groot. Het doet goed om te lezen. Ik ben het helemaal met je eens; de wereld en andere mensen kan je niet veranderen, het enige wat je kan veranderen is je eigen bewustzijn. Soms gebeuren er dan wonderen om je heen. Tegenwoordig zijn er veel kleine (soms onzichtbare) mensen grote dingen aan het doen. It rocks!!
Groetjes Greet
Citeer
 
 
#9 RE: De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.Daniel Hake 19-09-2012 22:19
Amen (of is daar een boeddhistisch equivalent voor?)
Zie ook het blogartikel 'dare small things' van Karen Maezen Miller: http://www.karenmaezenmiller.com/dare-small-things
Citeer
 
 
#8 RE: De weg naar grote idealen is geplaveid met kleine initiatieven.Hiroshi 19-09-2012 15:06
Inspirerend verhaal. Mooi. Geeft mij weer een inspirerend prikkel.
Citeer
 
 
#7 Prachtig en wijs artikelPeter Haima 19-09-2012 10:49
Prachtig stuk waarvan je meteen weet, dit is waar! Verandering begint bij je Zelf, van binnen en dan in je naaste omgeving. De grote verandering zal niet van onze leiders komen, maar van ons 'gewone mensen', en als er een volgt, volgen er meer. Verhaal van de papegaai is sterk.

Ik wil wel meer van dit soort artikelen lezen.
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen