De Club Van Drouwen; een goed begin van 2011!

‘Als je iets wilt weten over je verleden, kijk dan naar het heden. Als je wilt weten hoe je toekomst er uit ziet, kijk dan naar je huidige daden’. Deze boeddhistische spreuk gaat over Karma; de onlosmakelijke relatie tussen oorzaak en omstandigheid. Elke omstandigheid wordt veroorzaakt. Dit inzicht biedt wat mij betreft grote mogelijkheden op gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

De letterlijke vertaling van het woord Karma is namelijk niet voor niets ‘actie’. Karma vertegenwoordigt morele causaliteit en stimuleert eigenaarschap over gedrag. De kwaliteit van al het huidige handelen bepaalt de kwaliteit van de toekomstige omstandigheden. Als boeddhist heb ik veel met Karma maar weinig met de gangbare aanpak van duurzaamheid. Deze wordt gedomineerd door verbieding en bedreiging, en is gefocust op het collectieve. Ik geloof niet dat menselijk handelen écht verandert door afdwinging en regelgeving, maar door bewustwording van het individu.

Geïnspireerd door de 'Vier Onmetelijkheden' (de vier constructieve  geesteskwaliteiten; liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medelevende vreugde en gelijkmoedigheid, die in ieder mens schuilen en die boeddhistische beoefenaars op weg naar Verlichting eindeloos ontwikkelen), is de Club Van Drouwen een groep professionals die geloven dat...

- niet 'grenzen aan groei' (het motto van De Club Van Rome) maar 'onbegrensde ontwikkeling van constructieve menselijke kwaliteiten’,

- niet de uitputtelijkheid van natuurlijke bronnen maar de onuitputtelijkheid van menselijke kwaliteiten,

- niet regelgeving maar bewustwording,

- niet de markt als maatschappelijke bedreiging zien maar juist als kans,

- niet het interveniëren in gedrag maar het inspireren van de geest

... het pad naar een verdere en succesvolle verduurzaming van onze maatschappij plaveit.

Wie bereid is zich te committeren aan een ‘commercidealistische’ werkwijze, en werk te beoefenen als een middel om zichzelf en anderen onuitputtelijk constructief te ontwikkelen is van harte welkom zich via de LinkedIn Group De Club Van Drouwen aan te sluiten.

Moge 2011 een constructief jaar worden!

 

 

Reacties   

 
#2 projeckt begeleidermarcel menke 04-01-2011 16:23
bewust zijn. hoe krijg je inzicht in je zelf en begrip voor andere,, daar waar het maken van fouten niet wordt bestraft. maar gezien wordt als voorrecht om er van te mogen leren.daar waar dus andere ook fouten mogen maken omdat jij die ook hebt gemaakt om er van te mogen leren. bewust worden dat iedere handeling gedaan wordt met de juiste intentie. ,,karma,, al dat uw gebeurt komt voor uit eigen handelen uit het verleden.
Citeer
 
 
#1 werkt bij gemeente Borger-OdoornGert Grooteboer 02-01-2011 09:48
Dit spreekt mij dus enorm aan. Bewustwording is de sleutel tot een betere wereld. Van lijden naar mededogen voor jezelf en anderen. Dat werkt pas inspirerend, ook in deze moderne tijd waarin veel mensen nog vast zitten in egodenken. Het proces is een levensreis.
Citeer
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen